Tilakartoitus
Toimitilamuutosta suunniteltaessa organisaation toiminnot ja tarpeet tutkitaan tarkoin tilasuunnitelmien pohjaksi.
Tilamuutos on yrityksen strategiaan pohjautuva.
Jotta muutos ja sen johtaminen olisivat mahdollisimman helppoja, on hyvä tehdä työympäristökysely sekä osallistaa henkilöstö mukaan suunnitteluun.
Toimintatapojen muuttuessa myös tilojen tulee muuttua tehokkaammiksi ja tarkoituksenmukaisiksi ja hyvin usein tilankäyttöä voidaan parantaa ja tehostaa olemassa olevissa tiloissa.
Tietotyön ja sähköisten työvälineiden lisääntymisen myötä fyysisten työpisteiden tarpeet ovat muuttuneet ja tarvitaan mm vähemmän säilytystiloja. Inspiroivaan tiimityöskentelyyn ja vuorovaikutukseen kannustavia tiloja sen sijaan toivotaan työympäristöihin enenevässä määrin.
Tilojen järkeistys ja viihtyisyyden parantaminen tekevät työympäristöstä virikkeellisemmän, kustannustehokkaamman ja vetovoimaisemman ja näin työhyvinvointia saadaan kohennettua.
Työympäristösuunnittelu
Työympäristön kehittämisessä huomioidaan tilasuunnittelun lisäksi organisaation toiminta ja totutut käytännöt, jotka ovat usein samanaikaisesti muutoksessa. Kunkin osa-alueen yhtäaikaisella huomioimisella saavutetaan toimiva kokonaisuus.
Johdon tehtävä on määritellä tavoitteet työympäristölle niin, että ne tukevat yrityksen strategiaa. Nämä tavoitteet tulee siirtää tilojen muutokseen.
Onnistuneessa työympäristön kehityshankkeessa on koko organisaatio mukana. Mitä aktiivisemmin henkilöstö on mukana muutoksessa, sitä sitoutuneempia kaikki voivat uuteen työympäristöön olla. Mukana oleminen vähentää levottomuutta, huolta ja muutosvastarintaa sekä helpottaa muutoksen johtamista.
Muutoksessa on hyvä olla mukana asiantuntijoita, jotka voivat tukea johtoa muutoksessa, auttaa oikeanlaisessa viestinnässä ja uusien työpaikan pelisääntöjen laatimisessa tai uudistamisessa.
Tilatehokkuus määrittelee usein työympäristöjen uudistamista. Kekseliäät ja uudenlaiset ratkaisut tukevat yrityksen liiketoimintaa ja tuottavat taloudellista hyötyä.
Yritysimago ja maine
Yrityskuva on tärkeä kilpailutekijä. Hyvien asiakkaiden, osaavien työntekijöiden ja sopivien kumppaneiden saaminen ja heistä kiinnipitäminen on helpompaa, kun yrityksen maine on kunnossa.
Yrityksen visuaalinen ilme viestii siitä, millaista palvelua saat, millaisia ihmisiä kohtaat, miten yritys toimii ja onko se kannattava. Kysymys on uskottavuudesta ja luottamuksen herättämisestä, joiden avulla asiakkaat houkutellaan luontevalla tavalla erilaisiin kohtaamistilanteisiin.
Yrityksen ilmeen tulee näkyä kaikkialla; käyntikortissa, esitteissä, www-sivuilla, työasuissa ja tietenkin tiloissa. Kun toimitilojen ilme on tavoitellun yrityskuvan mukainen, yritys profiloituu asiakkaiden ja sidosryhmien mielessä haluamallaan tavalla.
Sisustussuunnittelu
Tyylikkäät, viihtyisät ja yrityskuvaa tukevat tilat ovat merkitykselliset oman henkilökunnan viihtyisyyden ja työhyvinvoinnin kannalta. Tilojen tulee olla toimivat, kullekin työtehtävälle tulee löytyä sitä parhaiten tukeva työtila. Joskus tarvitaan tiimityötilaa, yksityistä rauhaa tai puhelinneuvottelulle omaa soppea. Hyvässä tilassa organisaatio toimii vaivattomasti, tarkoituksenmukaisesti ja ratkaisut ovat ergonomisia.
Tyylikkäät tilat antavat positiivisen mielikuvan uusille työnhakijoille. Yritys on työnantajana vetovoimainen, kun tiloihin on panostettu.
Asiakkaiden kokemus yrityksen tiloista on ensiarvoisen tärkeää. Tilojen pitää tukea yrityksen kokonaisviestiä, olla helppokäyttöiset asiakkaan näkökulmasta ja synnyttää hyvä tunne ja kokemus käynnistä tiloissa.
Tilan pitää olla elämys ja jättää mieleen jälki. Uudenlaiset ja yllättävät ratkaisut tuovat iloa ja viihtyisyyttä kaikille käyttäjille.
Sisustussuunnittelu sisältää tilojen värit, materiaalit, kalusteet, akustiikkaelementit, valaisimet, somisteet, vihersisutuksen
Projektinhallinta
Käytännön asiantuntija-apu on järkevää sisällyttää eri vaiheisiin työn edetessä ja tilojen käyttöönotossa. Ulkopuolisen projektinhallinnan etuja ovat nopeus, asiantuntijuus ja joustavuus.
Kustannus- ja aikatehokkuus saavutetaan sopimalla tavoitteista, aikatauluista ja budjetista ennakkoon tarkasti.
Valaistus
Hyvä valaistus merkitsee viihtyvyyttä, terveellisyyttä, turvallisuutta ja tuottavuutta. Viihtyvyys merkitsee optimiolosuhteita, joissa vireystila on maksimissaan. Silmien rasitusoireet ja terveyshaitat (esim. silmien kuivuminen) vähenevät hyvässä valaistuksessa.
Työympäristöjen hyvä sisävalaistus on käyttäjälähtöinen ja työtehtävien mukainen. Hyvä valaistus on osa työpaikan ergonomiaa.
Nykytekniikalla yksilöllisten ja säädettävien valaistustilanteiden järjestäminen on hyvinkin mahdollista. Lisäkustannukset on mahdollista kuolettaa nopeasti yleensä paremman energiatehokkuuden ja älykkään valaistusohjauksen avulla. Elinkaariajattelun kautta sijoitus monipuolisempaan valaistusjärjestelmään maksaa itsensä takaisin.
Valaistuksen avulla tiloihin saadaan myös viihtyisyyttä lisääviä kontrasteja tai korostuksia. Lisäksi näyttävät, tyylikkäät tai hauskat valaisimet tekevät tiloista sisustuksellisesti inspiroivia ja kiinnostavia.